Wanneer moet ik mijn groepenkast vervangen of uitbreiden?

De groepenkast (ook wel meterkast genoemd) is het kloppend hart van jouw elektrische installatie. Of je nu net een nieuwe keuken hebt laten plaatsen of zonnepanelen overweegt, je groepenkast moet jouw huishouden veilig en efficiënt van stroom voorzien. Maar hoe weet je eigenlijk wanneer het tijd is om je groepenkast te vervangen of uit te breiden? In deze blog leggen we het je stap voor stap uit.

Wat is een groepenkast precies?

Voordat we dieper ingaan op vervangen of uitbreiden: wat doet een groepenkast eigenlijk? In de groepenkast wordt de stroom vanuit het energienet verdeeld over verschillende groepen in je woning. Denk aan groepen voor je keuken, wasmachine of verlichting. De groepenkast bevat daarnaast ook aardlekschakelaars en installatieautomaten die zorgen voor veiligheid bij overbelasting of kortsluiting.

1. Je hebt niet genoeg groepen

Moderne apparaten vragen meer vermogen. Heb je recent een inductiekookplaat, warmtepomp, airco of laadpaal laten installeren? Dan is de kans groot dat je groepenkast niet voldoende groepen heeft om alles veilig te verdelen. Je merkt dit bijvoorbeeld aan:

  • Regelmatig uitvallende stoppen
  • Verlichting die knippert bij gebruik van zware apparaten
  • Warmteontwikkeling in de meterkast

Bij een tekort aan groepen kun je je groepenkast laten uitbreiden. Vaak wordt er een extra groep toegevoegd of zelfs een compleet extra module geplaatst, afhankelijk van je stroomverbruik.

2. Je groepenkast is verouderd

Woningen die gebouwd zijn vóór 1980 zijn vaak nog uitgerust met een ouderwetse stoppenkast. Deze zijn meestal niet voorzien van aardlekschakelaars en bieden onvoldoende bescherming volgens de huidige veiligheidsnormen. Kenmerken van een verouderde groepenkast:

  • Porseleinen smeltzekeringen (de bekende 'stoppen')
  • Geen aardlekschakelaar aanwezig
  • Kast ziet er roestig of beschadigd uit

Een moderne groepenkast met installatieautomaten en aardlekschakelaars biedt veel meer veiligheid. Bij vervanging wordt je oude kast volledig verwijderd en vervangen door een nieuwe, overzichtelijke en toekomstbestendige variant.

3. Je woning wordt verbouwd of uitgebreid

Ga je een aanbouw plaatsen, een nieuwe badkamer installeren of de zolder ombouwen tot werkruimte? Dan krijg je vaak te maken met nieuwe stroompunten. Extra verlichting, elektrische vloerverwarming of een jacuzzi vragen allemaal om uitbreiding van je elektrische installatie. Bij verbouwingen is het niet alleen belangrijk om voldoende groepen te hebben, maar ook om goed na te denken over de verdeling van apparaten over verschillende aardlekautomaten. Een elektricien kan precies berekenen hoe jouw kast het beste aangepast kan worden.

4. Je wilt overstappen op 3-fasenstroom

Een standaard groepenkast is meestal aangesloten op een 1-fasenaansluiting. Voor zwaardere apparatuur zoals een inductiekookplaat of laadpaal heb je vaak een 3-fasenaansluiting nodig. Je netbeheerder kan je aansluiting verzwaren naar 3-fasen, maar je groepenkast moet daar ook geschikt voor zijn. Dit betekent meestal vervanging van de hoofdschakelaar en aanpassing van de indeling.